Tehniški dan

naravoslovni park kolpa

Primer izvedbe

Tehniške dneve prilagajamo stopnjam zahtevnosti po predhodnem dogovoru z učiteljem oz. vzgojiteljem. Pod vodstvom mentorja ogledujejo, preizkušajo in komentirajo 4 teme: gonila, voda - zrak, vodovod, zvok.
Gonila
Učenci pod vodstvom mentorja ogledujejo in preizkušajo jermensko gonilo (kovaški meh), zobniško gonilo (ladijski žerjav), zobniško gonilo (ročni vrtalnik). Ugotavljajo, katero kolo je pogonsko in katero gonilno, ki v povezavi z orodjem opravlja delo. Posebno pozornost posvetijo koničastemu zobniku, ki pri ročnem vrtalniku spreminja smer gibanja. Hkrati proučujejo prestavna razmerja med pogonskimi in gnanimi kolesi, razmerje med obrati in navorom.
Več o gonilih tudi na podstrani Vsebina.
Voda - zrak
Ob jezeru učenci spoznavajo snovni tok. Ugotavljajo, da je zrak snov, merijo tlak v vodi z U cevnim manometrom, preizkušajo delovanje hidravličnega dvigala. Spoznavajo vzgon, valovanje, energijo vode in vetra.
Več o vodi in zraku tudi na podstrani Vsebina.
Vodovod
Na vezni posodi učenci spoznajo zakonitost vode. Nato si podrobno ogledajo vodni stolp, ventil in cev s pipami (uporabnik). Ugotovijo, da deluje vodovod na principu vezne posode, ugotavljajo višino vode v stolpu in tlak na posameznih pipah. Ogledajo si črpališče podtalnice in izvir.
Več o vodovodu tudi na podstrani Vsebina.
Zvok
Učenci ugotavljajo, kako nastane zvok. Z velikim ušesom lovijo zvok (zvočne valove) in ugotavljajo njihov vir. Z glasbenimi vilicami proizvajajo zvok in resonanco. Proučujejo prevodnike in izolatorje zvoka.
Več o zvoku tudi na podstrani Vsebina.

Eksperimentalno delo v skupinah

naravoslovni park kolpa
Učence razporedimo v štiri skupine za eksperimentalno delo v šotoru - učilnici. Na mizah imajo že pripravljene pripomočke z delovnimi listi za posamezne teme, s katerimi so se seznanili na vrtu. Po krajših navodilih pričnejo z delom. Širok Izbor učil in pripomočkov jim omogoča, da na določenih segmentih svoje eksperimentalno delo dopolnjujejo.
Eksperimentalni komplet - Gonila
naravoslovni vrt kolpa
naravoslovni vrt kolpa
Eksperimentalni komplet - Voda in zrak
naravoslovni vrt kolpa
naravoslovni vrt kolpa
Eksperimentalni komplet - Vodovod
naravoslovni vrt kolpa
naravoslovni vrt kolpa
Eksperimentalni komplet - Zvok
naravoslovni vrt kolpa
naravoslovni vrt kolpa
Naravoslovni park Kolpa
Stari trg ob Kolpi 30 B, 8342 Stari trg ob Kolpi
telefon: +386 40 165 976, +386 41 606 946
matevz.koce1@gmail.com
Izdelava: Studio G-SOFT